maanantai 18. syyskuuta 2017

Omaishoitajat on porvareita äitiysloman alkaessa.

Tältähän musta tuntuu. Porvarilta. Kroisos perhana. Kylven rahoissa koska olen omaishoitaja.
Saan omaishoidontukea kuussa 392e miinus verot. Eli koska kasvatan omaa lastani, jolla on
kehitysvammansa vuoksi useita arkiaskareihin liittyviä "vaikeuksia" verrattaessa taviksiin PLUS niiden lisäksi terapiat yms, meidät katsotaan omaishoitajiksi ja näin ollen olemme oikeutettuja saamaan tätä omaishoidontukea kuukausittain.

Sen lisäksi, että saan tätä ko.tukea, olen käynyt töissä alkuvuoden ja tienannut rahaa. Niinkuin suurin osa ihmisistä tekee. 

Mun tulot on kasvanut yli 20prosenttia tänä vuonna verrattuna vuoden 2015 tuloihin, kun olin opiskelija, joten kuvittelin kun äitiyspäivärahaa hakisin, että saisin äitiyspäivärahan tämän vuoden tulojen perusteella. Näin olisinkin saanut, jos en siis olisi omaishoitaja.

Omaishoidontukea on olemassa kolme (3) eri maksuluokkaa. Mistä alin on tuo mun saama 392e/kk ja korkein on 1500e/kk. Omaishoidontuki katsotaan Kelan puolelta ansiotuloksi. Myös tämä alempi tuki. 
Vaikka näissä on yli 1000e/kk eroa, silti ne katsotaan Kelan valvovien silmien alla saman arvoisiksi tuloiksi. Ei mitään väliä sillä, että paljon sitä saa. Omaishoitaja kuin omaishoitaja. Eli minä joka saan 392e/kk tukea ja se joka saa 1500e/kk tukea, saadaan äitiyspäivärahaa minimimäärän mukaisesti kummatkin. Eli sillä ei ole mitään merkitystä tässä vaiheessa mitä olen tänä vuonna tienannut, kun saan omaishoidontukea. Tuen määrällä ei ole väliä. 
Eli äitiyspäivärahaa tulen saamaan minimin mukaa 23e/pv. plus tietysti tämä huima 392e omaishoidotuki -verot. Eli siis "tienaan" tätä omaishoidontukea äitiyspäivärahan ajan. Sen takia asiat ratkaistiin näin.

Tää on ehkä epäreilun maksuperuste ikinä mitä on vastaan tullut. Miten tämä edes voi olla näin? 
Nuo rahamäärät tuen alimmassa ja korkeimmassa luokassahan on valtavat ja silti minäkin tipuin alinta äitiyspäivärahaa saamaan.  Sarkastisesti varmaan miettivät et mitäs oot saakeli omaishoitaja. Siitä me sua rokotetaan. Sori jos on vähän haastavampia arkipäivät teillä, ei sillä väliä, saat sentään omaishoidontukea.

Oikeasti, mikä hemmetin lakiuudistus tämä on? Taas viedään vammaisperheiltä/omaishoitajilta  rahat pussista. Pihistetään sieltä päästä missä hyvin tiedetään muutenkin arjen olevan hetkisen verran haastavampaa. Ajetaan omaishoitajat ja vammaisperheet alas. Sitähän ne tarvii.

Paljon sinä saat äitiyspäivärahaa? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttisi. Se lämmittää mieltäni :)