maanantai 22. elokuuta 2016

Pyry 4,5 v. Minkälainen poika hän jo on?Pyry on sen jälkeen kun täytti 4, kasvanut ihan hirveästi. Varsinkin oppimisessa on meneillään kova kasvukausi.


PUHE JA TUKIVIITTOMAT

Hän on hyvin kiinnostunut muiden ihmisten nimistä ja  yrittää niitä paljon toistellakin perässä. Katsoo tarkkaan suun liikkeet ja matkii. Nimet joissa ei ole R kirjainta on tietysti helpompia. R-kirjaimeen meinaa mennä totaalisesti hermot. Tuli siis valittua hyvä nimi lapselle, joka ei pidä ärrästä! (virnistys)
Pyry lausuu oman nimen "aGU", ylipäätään kaikki sanat ja nimet missä on R, niin tulee joukkoon aina tuo "GU". Jos käskee sanoa Pyy, sanoo hän sen aika mainiosti. R sekoittaa pakkaa siis täysin.

Pyry on todella kova kirjafani. Niitä hän lukee meidän kans yhdessä. Yrittää toistaa jokaisen sanomamme sanan kirjasta. Hitaasti kirja etenee, mutta sitäkin varvemmin!

Sellaisia sanoja joita muutkin ymmärtävät on tällä hetkellä; Äiti, isä (välillä sanoo äsi), anna, tyttö, pipi,lisää, pappa, vauva ja sitten tietty muutaman tarhakaverin nimi tulee täydellisesti; esim. Aapo ja Eetu.

Sellaisia mitä me vanhemmat pääasiassa ymmäretään on sitten vähän enempi. Niihin yleensä kylläkin kuuluu tukiviittomat samalla, mutta nekin on aikalailla Pyryn omaa käsialaa ;).
esim. - "KA" - voi tarkoittaa esim. suklaa, fröbelin palikat, pallo, kukka.
         - "KI"  - jogurtti tai mummi tai vaari. Siinäpä sitten miettii et mitä tarkoittaa kun viittomatkin                  näille on aika omaa luokkaansa :D
         - "OBI" no tietty se Robin.
         -  "JÄKKI tai ÄKKI" - Jätski
         - "ATTAA" -rakastaa
         - "YPPII"  -hyppiä

Viittomia tulee sillee ymmärrettävästi esim. vauva, kissa, koira, haluaa, surullinen, pipi, lamppu, laulaa, tehdä töitä, leikkiä, koti, nukkua, jano, tähti, juna, kirja, ulos, tyttö, jätski, lisää, haluaa, ruoka, suihku.

Eli n. 20 viittomaa ja 20 sanaa tulee, joista noin puolet kumpaakin on aika harkinnanvaraisia! :)
Mutta kyllä se siitä, pikkuhiljaa hyvää tulee.

Jos jossain mennään eteenpäin niin jossain mennään taaksepäin.


VAIPPAPYLLY

Downeilla on hyvin useasti edellä mainittu tapa. Jos joku opitaan, se laitetaan sivuun ja opitaan jotain uutta.  Pyryllä siis vaippa-asiat on vähän taantumavaiheessa. Nyt pidämme taukoa ihan oman mielenterveyden vuoksi kuivaksi opettelusta. Jossain vaiheessa se onnistui oikein hyvin, että olimme kotona ilman vaippaa ja käytiin vessassa aina tietyn väliajoin. Nykyään jos yritetään samaa, on tunnin sisällä pissalla merkattu koko ympärystö monen monta kertaa.
Ikääkin on sen verran, että sukupuolielimet on alkanut kiinnostaa, niin sekin tekee tästä nyt kaksinverroin haastavampaa, koska niitä nyt mielenkiinnolla seurataan, että miten ne käyttäytyy. Joten, meillä siis kulkee vaippapylly vielä varmasti pitemmänkin aikaa.Ehkä sitten joskus eskarissa?Koulussa? Tai ehkä viimeistään riparilla poika on vaipaton ;).
Tästä en jaksa stressiä kantaa, muutenhan mulla ei ois kuin stressiä elämässä! Kyllä hän sen oppii, sitten kun on siihen valmis.LEIKKIMINEN ja LUKEMINEN

Pyry on alkanut liittymään muiden lasten leikkeihin mukaan. Ennen hän katseli vähän kauempaa, että mitä ne muut puuhaa, mutta nykyään sitä tarkastellaan lähempää ja jopa mennään sitten leikkeihin mukaan.
Parhaimpia leikkejä on juoksu- ja palloleikit ja trampoliinilla hyppiminen

Kotona Pyry tanssii ja laulaa paljon musiikin tahtiin (pää-olkapää-peppu-polvet-varpaat, tuikituikitähtönen,ihahhaa, viisi pientää ankkaa, ne on parhaimmat).

Tabletilla tai puhelimella Pyry pelaa mielellään EKAPELIÄ ja ERITYISSANOJA . Hyvin opettavaisia pelejä lapsille joilla on puheentuotossa viivästymää.
Kyllähän sieltä tulee myös paljon katsottua Robinia ja niitä tramppapomppuja!

Kirjoja meillä luetaan paljon ja soivia laulukirjoja lauletaan melkein joka päivä myös.

Palikoilla leikkiminen ei vielä suju. Luulen, että siinä tulee vastaan käsienmotoriikan heikkous ja mielikuvitus. Tää on mun omaa pohdintaa. Torni kyllä rakentuu, mutta niillä ei rakennella sen suurempia asioita.

Nuppipalapelit luonnistuu hyvin ja niitä on ihan mukava koota. Värittäminen tai muovailukin joskus menettelee. Mutta kyllä tää meidän poika on selvästi enempi musiikki- ja liikuntapuolesta kiinnostunut, kuin palikoiden tai palapelien kokoamisesta. Ei hänellä oikein riitä keskittymiskyky paikoillaan olemiseen, muuta kuin kirjoja lukiessa tai kuvia katellessa.

Hänestä huokuu oikeasti niin selvästi ulospäin se, että kokoajan on mentävä ja tehtävä jotain fyysistä. Voitte vain kuvitella kuinka meille vanhemmille iskee väsymys päivän edetessä. Niin paljon ei jaksa puuhata, vaikka haluaisi! Hän on oikea touhutoope! Ei tarvi kuin sadasosasekunti siihenkin, että hän on kadonnut näkökentästä.

Kyllä hän joskus ottaa itselleen myös levon. Sillon hän menee meidän huoneeseen ja makoilee sängyllä. Vartti riittää, sitten on taas akut täynnä virtaa!


LUONNE

Kuulopuheiden perusteella hän on ainakin vilkkaudeltaan tullut isäänsä. Kaikki maailmassa on hyvin mielenkiintoista!
Kärsimättömyys on perujaan multa ja se on kyllä melko raivostuttava luonteenpiirre toisinaan. Jos ei jotain tapahdu niinku NYT, niin silloin venkoillaan, sinkoillaan, kitistään, vingutaan ja ei pysytä housuissa. Odottaminen on pahinta ikinä missään milloinkaan. Siinä on aina huumorikoetuksella.

Omatahto on erittäin kova. Tuo eläis jätskillä, kattois videoita eikä nukkuis ollenkaan jos hän sais ite päättää. Aina kun nämä ei toteudu kun hän haluaa on känkkäränkkä keskuudessamme.

Pyry on myös hyvin sympaattinen ja rakastava. Hän menee hyvin pitkälti toisten tunteiden mukana. Jos joku itkee, Pyryäkin alkaa harmittaa ihan vietävästi. Hän monesti luulee, että jos joku alkaa hänen läsnäollessa itkemään niin on se hänen vika ja silloin hän läpsii suutuksissaan itseä poskelleen. Jos joku nauraa, hän nauraa mukana, mutta jos joku ei osaa lopettaa sitä nauramista tarpeeksi ajoissa niin alkaa Pyry huutaa vihaisena ja menee jopa vähän jo paniikkiin kovasta naurumetakasta. Eli kovat äänet, jotka ei lopu alle viidessä sekunnissa saa pojan pitelemään korvia ja menemään ylihysteeriseksi.

Pyry pussailisi ja halailisi koko maailman ihmisiä jos vain voisi siihen. Niitä on jopa pitänyt vähän rajoittaa, muuta hän ei muuten tekisikään.

Hän vilkuttelee jokaiselle vastaantulijalle ja täysissä julkisissa liikennevälineissä moikkailee jokaista "KKA" ja iso vilkutus! Se on musta ihan kiva tapa. Huomaan, että me sisäänpäinsuuntautuneet suomalaiset jopa hymyilemme kun tuntemattomat moikkaa. Se tuo sellaista avoimuutta keskuuteemme, joka on mun mielestä aika hyvä juttu tottatosiaan.

Pyryn luonne on kyllä kaikinpuolin niin hurmaava, että siihen jää koukkuun. Puheterapeutin sanoja lainaten; Pyry on niiiiiiin syötävän ihana!Jäikö kysymyksiä? Mitä jäi kertomatta mistä haluaisitte tietää lisää?


2 kommenttia:

Jätä rohkeasti kommenttisi. Se lämmittää mieltäni :)