torstai 8. helmikuuta 2018

Millainen kuusivuotias meiltä löytyy?


Enää kolme viikkoa ja tämä hurmuri on kuusi vuotias. Hän on hurjasti kehittynyt vuoden aikana ja niistä mitä Pyry nyt osaa, ajattelinkin teille kertoa. Eli keskitytään niihin positiivisiin asioihin nyt ihan kunnolla.


Kielellinen kehitys on ollut kovaa.
Pyryn sanavarasto on hurjasti kasvanut vuodessa sekä kielellisesti, että viitottuna. 

Viittomat ovat useat hyvinkin omalaatuisia, mutta tärkeintä tietysti, että me vanhemmat ymmärrämme ja ne läheisimmät ihmiset ympärillä myös. Käsien/sormien motoriikka ei ole siis aivan täydellistä, joten tästä syystä viittomatkin ovat hieman epäselviä, mutta sinnepäin ja niitä yhdessä opetellaan täydellisemmiksi. Tärkeä taito kuitenkin ja tulee sitten helpommin ymmärretyksi tulevaisuudessa. Mulla on tällä hetkellä sellainen fiilis, että hyvin vahvasti viittomat tulee olemaan aina meidän elämässä jatkossakin. Tiedä sitten, mutta sen mukaan eletään ja näin ollen vauvallekin jo viiton, että hänkin oppii tämän kielen heti, niin pystyy hänkin Pyrylle opettaa lisää viittomia. 
Pyryllähän on siis aivan täydellinen kuulo, mutta jotta hän pystyy kommunikoimaan muiden kanssa ja sanoittamaan näin elämää, on niiden viittomien opettaminen hänelle todella tärkeää. Kukako meistä ei haluaisi tulla ymmärretyksi ja kukako ei haluaisi oman pään sisällä olevia asioita kertoa muille?  


Puhe on myös todella epäselvää ja kaikkia kirjaimia ei osata sanoa. esim.R-kirjainta ei tule laisinkaan. Kielen motoriikka taas on tähän syynä. Sitä hän ei osaa laittaa kitalakea vasten niin miten pitäisi.
Muutamia kolmen sanan lauseita tulee, ne viitotaan ja sanotaan samaa aikaa, esim. Minä haluan lisää. Minä olen pyry, vauva on ******* (sitä ei voi paljastaa vielä, lauantaina ristiäiset). Ohohps, siinä on kyllä jo tavallaan kuuden sanan lause:D. 

Hän laulaa omalla kielellään paljon onnea vaan laulua, lähtekäämme metsään ja ihahhaata. Myös fröbeleitten 'koko päivän'- lauletaan omilla sanoilla.Muutamia hauskoja lausahduksiakin hän osaa:

Jos hän itse röyhtäisee hän sanoo:

Anteeksi sikamaisuuteni: antiii ossuani -ja viitotaan sanat hienosti.

Jos joku aivastaa tai yskäisee (esim. Vaikka vauva) , niin hän sanoo:
Terveydeksi vauva: essssi auva -ja viitotaan samalla taas.
Terveyttä toivotellaan vaikka pikaruokaravintolassa oleville yskiville miehille.

Hän osaa vastata hienosti kun kysyy, että mennäänkö suihkuun, että: 'eiiii aikkuu'

Ja huonosti sujuneita asioita voivotellaan asiaan kuuluvasti sanoin: vii vii, eli voivoi.

Tässäpä muutamia sanoja mitä hän sanoo:

Eemmi = muumi
Aikku = suihku
Aisia = ranskalaisia
Emu = mehu
Sikkia = musiikkia
Auva = vauva
Öötä = hyvää yötä
Assss = rakas
Äsi = isä
                              Auva= hauva (samalail ku vauva mut viittoo aina samalla ni tietää mitä tarkoittaa)
Ato= kato
Os = kiitos


On niitä enemmänkin, mutta tuossa nyt muutama.
Hän on tosi kova nykyään matkimaan sanoja ja kaikkea mitä tehdään, joten oppii jo sen vuoksi kokoaja uusia asioita ja sanoja.

Edelleen oma nimi on Agu ja viittoo samalla lumisadetta. Joten selväksi käy että nimi on jotain lumeen viittaavaa ;). Fyysinen kehitys on selvästi Pyryn vahvuus. Hän juoksee kovaa, pomppii hienosti, tekee kuperkeikkoja, jumppaa ja hyppii upeesti. Palloleikit, trampoliini, liukumäet ja kiipeilytelineet on suosikkeja. Myös uimassa hän viihtyisi kyllä niin usein kun itse jaksaisi mennä. (Siirtymätilanteet erittäin hankalia hänellä, niin jää aina traumat joka kerrasta hetkeksi aikaa itselle kun sinne on kerrankin uhrautunut menemään :D). 
Pyry keksii jatkuvasti uusia temppuja ja aina huutaa, että; äiti atoooo! Eli katsoa saa jatkuvasti mistä tämä touhutoope on tällä kertaa hyppäämässä. Välillä vähän jopa pelottaa.

Tämä puoli jää kuukaudeksi tauolla sillä 7.3 on se the lonkkaleikkauspäivä ja 5vkoa on sit Pyryllä makuulla oloa. Pelottavaa.


Pyry on tosi kohtelias nuori herra. Kiittää kaikesta, jatkuvasti ja niin kauan, että kiitokseen vastataan. Hän on myös erittäin hyvä apuri kotitöissä.
Rakastaa läheisyyttä, pussaa ja halaa kovasti ja ottaa kaikki huomioon ympärillä.
Hyvin syvästi myötäelävä niin iloissa kuin suruissakin. 


Tässä 2 viikkoa sitten tyttö sairastui RS-virukseen ja jouduimme vauvan kanssa sairaalaan, niin Pyry oli kotona yöllä itkeskellyt ja etsinyt meitä täältä. Kotiuduttuamme on käynyt yöllä tarkistamassa, että ollaanhan me vauvan kanssa viereisessä huoneessa. 
Ihanan huolehtiva isoveli. Saisi vain silti yöt nukkua huolettomana, pienikin kun vielä on.

Mut hän on aivan ihana kuusivuotias. Erittäin touhukas ja menevä ja itsepäinen kuusivuotias. Juurikin täydellinen juuri näin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttisi. Se lämmittää mieltäni :)